Vo Veľkých Teriakovciach sa rozlúčili s ovčiarskou sezónou

28.10.2013 Rimavská Sobota

Veľké Teriakovce 28. októbra (TASR) - Podpora súčasného ovčiarstva a salašníctva v regióne Malohont bolo hlavná úloha organizátorov druhého ročníka Slovenského mitrovania vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedala predsedníčka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont Miroslava Kubaliaková, návštevníkom počas posledného októbrového víkendu ponúkli prezentáciu takmer všetkého, čo s prácou pri ovciach súvisí. Po vlaňajšom prvom ročníku sprevádzanom dažďom tentoraz využili akciu stovky návštevníkov. 

Koniec ovčiarskej sezóny bol na Slovensku v minulosti spájaný s menom Demeter. Pre pastierov oviec to bol sviatočný deň, kedy ovce vrátili majiteľom, účtovali sa za svoju prácu počas sezóny a vzájomne sa hostili. "Aby si ľudia vedeli predstaviť, čo všetko sa robilo na salaši počas sezóny, pripravili sme pre nich ukážky zháňania oviec, manipulácie s nimi, ale pozvali sme aj remeselníkov. Jedna časť nám predviedla spracovanie ovčích produktov, napríklad gubárov, ktorí využívajú ovčiu vlnu. Gastronomické ukážky spracovania ovčieho mäsa sme urobili súťažne. Špeciality z baranieho mäsa pripravilo osem tímov. Okrem toho rozvoniavali výrobky z mlieka, ako sú syry, oštiepky, parenice, ale aj žinčica. Ďalší remeselníci zase vyrábali predmety, ktoré potrebovali pastieri," povedala Kubaliaková.

K starostlivosti o ovce patrí aj ošetrovanie ich nôh nazývané paznechtovanie a strihanie. "Paznechtovavie sa robí podľa potreby, ale je dobré robiť ho najmä na jar pred vyháňaním a potom počas celej sezóny. Pastier musel na to dávať pozor, aby mu ovce nekrívali. Strihanie je pre ovce dôležité rovnako ako pre ľudí. V minulosti sa strihalo ručne, dnes už samozrejme využívane techniku. Používam kvalitný strojček, ktorý má rukoväť, strihací mechanizmus a je to spojené bowdenom s elektrickým motorom. Aj v tomto technika napreduje a uľahčuje ovčiarom život," povedal strihač Peter Juhaniak. 
 

Vyberte región